רגע, את הפוסטים האלה כבר קראת?

7 תגובות

  1. אין ולא יכול להיות חובב מד"ב אחד שלא מכיר ספר זה.

    הספר מעולה, הביקורת הרבה פחות. הדמויות הן משניות. למשל, טיילה שיטחית עם סיבה: לא רק גילה הצעיר, אלא העובדה שהסיבה לגיוסה דורשת את השלכתה לכל מני סיטוצאיות

    אם נמשיך רק עם נקודה זו, סיבת גיוסה של טיילה יכולה להיות נושא לסיפור / ספר בפני עצמו.

    אם לדבר על שאר הדמויות, יש שאלות הקשורות יותר למרחב המוכר. למשל:
    האם ייתכן ולבובנים אין לוחמים? גזע צריך צבא. איך פותרים לחיילים אלו את הסיבה שבגללה הבובנים כל- כך מתרחקים מהעל- חלל?
    כיצד ייתכן שהקזין תבוניים? כלומר, גזע טורף אשר בקלות נכנס לקרבות בינו ובין עצמו, איזה סיבה אבולוציונית גרמה לו לפתח אינטליגנציה ויכולת שיתוף פעולה?

  2. ל-YossiN
    למען האמת, קל מאוד להיות חובב מד"ב שלא מכיר את הספר הזה, ולו רק בשל העובדה שכמעט שלא ניתן להשיג כיום עותקים שלו בעברית. אפילו אני קראתי אותו רק לפני שנתיים.

    ניבן הוא סופר של רעיונות, ובזה "עולם טבעת" אכן מצטיין. הוא מצטיין הרבה פחות בצד הספרותי של הכתיבה, ואולי זו הסיבה שאותי, למשל, הוא די שעמם. רעיונות טכנולוגיים זה יופי, והם גם כנראה הדבר שמשך אותי במקור למדע הבדיוני, אבל מעל הכל אני אוהב ספרות טובה. בזה, אללי, ניבן נכשל בגדול, לפחות עבורי. יתכן שבגיל ההתבגרות הייתי נהנה ממנו יותר. כיום, כדי שבאמת אהנה מספר, אני צריךל דמויות שימשכו אותי להזדהות איתן, עלילה מעניינת, אווירה ורגש. במקום זה ניבן מציע דמויות קרטוניות ובלתי סבירות, עלילה שכל תפקידה הוא לאפשר לדמויות להעביר את הרעיונות הטכנולוגיים והפילוסופיים שהסופר רוצה לחשוף, והיעדר מוחלט של רגש אמיתי ומעניין.

    כמובן, אני גם לא חובב מדע בדיוני קשה. כך הציפיות שלי מספרים הם שונות. כל השאלות שכתבת לא הצליחו לעניין אותי אפילו במעט. אם אני הייתי כותב ביקורת על הספר, היא הייתה הרבה פחות אוהדת מזו של קרן.

  3. שאלה היא מה תפקידה של ביקורת

    האם ביקרת היא "אהבתי/ לא אהבתי כי…"?
    או האם תפקידה של ביקורת הוא להגיד "נקודות החוזקה של היצירה הן… והחולשה הן…"
    ואולי על הביקורת להגיד משהו כמו "הקו המוצג בספר מוביל למסקנה ש…. ותפיסת העולם המיוצגת בו ממשיכה את הגותו של…"?

    באמת אני לא יודע, יש מקום לכל הסוגים, אני אפילו לא יודע איזה מהסוגים אני מעדיף

  4. זו שאלה מעניינת, האם הוגן לשפוט ספר של דור הזהב בעיניים של היום.

    אני זוכרת את עולם הטבעת כאחד מהספרים ששבו אותי אל העולם של המד"ב, אבל זה היה בגיל ההתבגרות, ואז רעיונות הדליקו אותי הרבה יותר מאשר בניית דמויות.

    היום הדרישות מסופרי מד"ב הן אחרות, והיום אני מחפשת גם-וגם בספר.

  5. השאלה היא אם יש לנו בכלל עיניים אחרות.

    כשרוח התקופה משתנה, יצירות תרבות שנוצרו בעבר דועכות ונעלמות. אלה ששורדות הן בדרך כלל יצירות עם ערך אוניברסלי שחורג מרוח הזמן, משהו שיאפשר להן לשרוד לאורך זמן. לניבן, להרגשתי, חסרה היכולת הזאת. הכתיבה שלו מוגבלת מדי ובעיקר שמרנית מדי ומיושנת, למרות עושר הרעיונות.

    אגב, ניבן הוא לא בדיוק סופר של תור הזהב – הוא התחיל לכתוב כשהעידן הזה כבר היה קרוב מאוד לסופו והגל החדש התחיל כבר במרד שלו נגד הדור הקודם. הוא בחר בעצמו להישאר במקום שבו היו קמפבל וסופריו קרוב לשלושים שנה קודם לכן, וזה כמובן לגיטימי לחלוטין, אבל גם מונע ממנו את האפשרות להסתתר מאחורי טענת "אבל ככה כתבו בזמני". בזמנו כבר היו הרבה אופציות נוספות.

  6. מבחינתי, לפחות באמצעים שעומדים לפנינו כיום, הביקורת היא רק ההתחלה של הדיון. כותב הביקורת רק נדרש לדעה מוצקה ואת היכולת להסביר אותה, לדבר על המאפיינים החשובים של היצירה ולסיים בהמלצה שאמורה לפנות לכל אחד ואחד.
    מבחינתי, קרן עשתה בדיוק את זה ולכן הביקורת מאוד ראויה בעיניי.

    דעתי האישית על עולם טבעת כנראה גם מושפעת מהעובדה שקראתי אותו בבית ספר, אאז"נ עוד לפני שמלאו לי 16. אהבתי אותו באותו הזמן כי הוא הציג לי עולם חדש ואמיץ עם המון דברים מעניינים ורעיונות מגניבים. הטבעת, התיל, הבובנים, הקזינטי, טילה, כל המרחב המוכר. הרגשתי כמו ילד קטן בקניון אין סופי.
    לצערי, עד היום קראתי גם המהנדסים ואת הכס וכל אחד מהם יותר גרוע מהקודם לו. וכיום אני כמעט ולא זוכר את הסיפור חוץ מפרטים מפוזרים. ואני חושב שטוב שכך. אם אני אקרא אותו עכשיו אני בטח אחשוב עליו את מה שחשבתי כשראיתי את סדרת הרובוטריקים הישנה לפני כשנה.

    ואני מסכים לגמרי עם מה שקרן אמרה. הוא מומלץ לקוראים צעירים, לאנשים שרק באים להתנסות במד"ב מההתחלה או למי שבאמת אוהב את הספרים הישנים יותר. לכל אחד אחר הספר כנראה שיראה כמיושן, לא מתאים, כתוב גרוע ובכלל לא משתווה לספרים של היום.

    עולם הטבעת הוא אחד מהמוצרים הבולטים ביותר במאפיית המדע בדיוני ותמיד ישאר כזה. אבל למי שרוצה להכיר את המרחב המוכר הייתי ממליץ דווקא על מגונן.

  7. קראתי בעניין רב את הביקורת וכן את התגובות.
    באופן אישי אני מאד אוהב את ספריו של ניבן והייתי ממליץ על הטוב שבהם
    וזה כמובן – הקיסם בעינו של אלוהים. יש לו המשך אגב אבל הוא לא תורגם לעברית.

    לכל חובבי המד"ב וגם פנטזיה הייתי ממליץ להשחיז את האנגלית ולקרא בשפה זו… ההיצע אינסופי.

    גם אני קרשאתי את עולם הטבעת והמשכיו בצעירותי גיל שש עשרה עד עשרים ובאמת מעניין האם היום אהנה באותה המידה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.